Led’s veranderen industrieverlichting in industriële Verlichting

In hoeverre kan ledverlichting bestaande openbare verlichting vervangen?

In 2008 heeft Pepijn Lijklema voor de opleiding Industrieel Ontwerpen van de TU Delft onderzoek gedaan naar deze vraag. Hij onderzocht in opdracht van de gemeente Texel in hoeverre ledverlichting geschikt was om de bestaande verlichting te vervangen. Daarvoor heeft Lijklema aanbevelingen gedaan ten aanzien van de veerhaven bij ’t Horntje. Hij voorspelde dat het overgrote deel van de verlichting door actieve markering vervangen kon worden en de resterende armaturen door ledmarkering kon worden vervangen om zo 90% van het huidige energieverbruik te besparen. Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland, samen verantwoordelijk voor de meeste lichtmasten in het gebied hebben aangegeven liever te wachten met de vervangen, omdat het gebied waarschijnlijk opnieuw wordt ingericht komende decennium. Bij het onderzoek is veel literatuuronderzoek gedaan naar de invloed van verlichting op sociale veiligheid en de verkeersveiligheid. Dit literatuuronderzoek zou later als basis dienen voor het beleidsplan dat de jaren erna is opgesteld voor de openbare verlichting op de rest van het eiland.

Sustainable-Public-Lighting-based-on-LED-technology---Pepijn-Ostar-Lijklema-(final-report)(third-press)800

No Comments

Post a reply

Copyright © freshface 2013