Dark Sky Park Texel

Ambitie: internationaal erkende status

Een samenwerking van de provincie Noord-Holland, gemeente Texel, Staatsbosbeheer, Nationaal Park Duinen van Texel, milieu federatie, IVN, Nacht van de Nacht, Sterrenwacht Texel, Texels Ondernemers Platform en Vigor Novus hebben samen een werkgroep opgericht met de naam Sterren Dichterbij Texel. Deze werkgroep heeft ambitie uitgesproken om Texel de grootste Dark Sky Park van Nederland te maken.

Een Dark Sky Park is een internationaal erkende status voor een donker aaneengesloten gebied. Deze status kan gebruikt worden om het eiland positief te promoten voor toeristen die van rust en duisternis willen genieten of voor mensen die ’s nachts zoveel mogelijk sterren willen zien. Kunstmatige verlichting reflecteert ’s nachts het licht in de vochtdeeltjes van de lucht. Daardoor ontstaat er een lichtgevende koepel (halo) boven steden en dorpen. Hoe meer kunstmatig licht, hoe minder helder de hemel en hoe minder sterren men kan waarnemen. Daarnaast heeft kunstmatig licht een verstorende werking op het ritme en de gezondheid van mens en natuur.

Nationaal Park Duinen van Texel heeft om die reden Vigor Novus gevraagd lichtmetingen en foto’s te maken in het natuurgebied van Texel. Dit onderzoek is nodig voor een aanvraag bij de IDA, verantwoordelijk voor het geven van de status Dark Sky Park.

 

12

 

No Comments

Post a reply

Copyright © freshface 2013